Πέτρος Ζ. Σαρόγλου

Ο Πέτρος Ζ. Σαρόγλου (Σάρογλος), γόνος πλουσίων ομογενών του εξωτερικού, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1865. Η οικογένειά του ήταν μια από τις πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες του 19ου αιώνα. Ο πατέρας του ήταν τραπεζικός και οικονομικός σύμβουλος του τσάρου της Ρωσίας, ο οποίος και του είχε δώσει το μονοπώλιο για το εμπόριο χαβιαριού και σιταριού σε όλη την Ευρώπη.


Σε ηλικία 15 ετών εισήλθε το 1879 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και μετά επταετή φοίτηση ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού το 1886.  Έλαβε μέρος ως Υπολοχαγός στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και το  1898 αποστρατεύθηκε. Σαν Έφεδρος Αξιωματικός προήχθη  στο βαθμό του  Λοχαγού το 1910 και στο βαθμό του Ταγματάρχη το 1914. Την ιδιότητα του Αξιωματικού τη θεωρούσε την ύψιστη των τιμών και έγραφε σχετικά ότι «…το επάγγελμα του Αξιωματικού είναι ιδανικό, διότι θέτει τον εαυτόν του στην υπηρεσία της ολότητας…».


Η απομάκρυνση του από τις τάξεις του Στρατού, δεν έσβησε την πίστη και την επιθυμία του να διαθέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του συνόλου. Ο Μακεδονικός Αγώνας (1904-1908) τον βρίσκει ένθερμο συμπαραστάτη. Συμβάλλει ποικιλότροπα στην συγκρότηση του Μακεδονικού Κομιτάτου, χρηματοδοτώντας το γενναία και διατελώντας ταμίας και σύμβουλός του. Ταυτόχρονα ενισχύει οικονομικά εκκλησίες, σχολεία και γενικά πρωτοστατεί στην πραγματοποίηση κοινωφελών έργων.


Με τη διαθήκη του, την οποία είχε συντάξει ήδη από το 1909, εκτός από ορισμένα κληροδοτήματα προς συγγενείς, φίλους, υπηρετικό προσωπικό και τους Ιερούς Ναούς Αγ. Κωνσταντίνου Ομονοίας και Χρυσοσπηλαιωτίσσης, καθιστά κληρονόμο του την τότε «Γενική Λέσχη Αξιωματικών Ξηράς και Θαλάσσης», όπως ονομαζόταν, για το υπόλοιπο της περιουσίας του, το οποίο αποτελείται από μετρητά, συλλογές ζωγραφικών πινάκων, κοσμημάτων, αρχαίων νομισμάτων, όπλων, αγιογραφιών και επίπλων. Πατέρας και υιός Σάρογλος ήταν λάτρεις της τέχνης και φανατικοί συλλέκτες. Οι συλλογές αυτές κοσμούν σήμερα μουσειακούς χώρους στο Πολεμικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Γουλανδρή και τη ΛΑΕΔ.


Ο Πέτρος Ζ. Σάρογλος πέθανε, σε ηλικία μόλις 56 ετών, το καλοκαίρι του 1920, στο Λουτράκι.